Web accessibility presentatie voor devs

A11Y: Web accessibility presentatie voor devs

Op 22 januari gaf Ibuildings een interessante presentatie over accessibility. Onze collega’s Enno en Niels waren erbij en delen graag een paar hoogtepunten van deze woensdagavond!

De avond begon met heerlijke pizza’s. Toen deze allemaal op waren begon Koen Cornelis met de talk over accessibility ofwel het toegankelijk maken van websites voor mensen met een beperking.

Accessibility logo

De presentatie

Welke vormen van beperkingen zijn er? Om hier een duidelijk beeld van te krijgen begon de presentatie met de verschillende soorten beperkingen bij mensen en in hoeverre deze beperkingen invloed hebben op het gebruik van internet. Wist je bijvoorbeeld dat 26% van de Nederlanders een officiële beperking heeft? Erg interessant en daarmee werd de presentatie nog interessanter.

Presentatie accessibility

Vervolgens werd met voorbeelden van verschillende websites de urgentie om geen groepen mensen uit te sluiten toegelicht. Maar ook werden er verschillende wetgevingen benoemd. Want biedt jij diensten aan, dan is het vanaf volgend jaar verplicht om een toegankelijke website te hebben. Ook de overheid of andere publieke functies moeten vanaf 2021 aan deze verplichting voldoen.

Natuurlijk kregen we ook inzicht in de meest gemaakte fouten tijdens de ontwerp- en de bouwfase van een website. En wat het gevolg is van deze fouten voor screenreaders.

Tijd voor een Pintje

Na twee uur kwam er een einde aan de presentatie en was er tijd voor de borrel waar er kon worden nagepraat met de andere aanwezigen. Natuurlijk onder het genoeg van een lekker pintje (zoals de Vlaamse spreker zou zeggen).

Kortom het was een interessante avond. Waarbij het besef is gekomen dat je met relatief kleine aanpassingen aan een website het leven een grote groep mensen een stuk makkelijker kan maken.

Een deel 2 van a11y

Op 19 februari wordt er een vervolg gegeven op deze presentatie in de vorm van een workshop. Onze collega’s (en de pizza’s) zijn weer aanwezig. Ook interesse in deze workshop of meer informatie, klik dan even op deze link: https://www.meetup.com/nl-NL/Ibuildings-Events/events/266895612/